For der er sommer på vej…

Jeg fandt alle disse larver på vores brændenælder som vi har ladet stå selvom det er svært at slippe tanken om at det er ukrudt. Jeg blev nød til at finde ud af noget om dem, det er enormt spændende hvordan de forvandler sig på så kort tid. Kålsommerfuglen på billedet kom bare med fordi den lige var der, den ved jeg ikke noget om🤓

“Vi har et væld af brændenælder, og man skal virkelig øve sig på at se dem som noget positivt”

Små æg på undersiden af et blad

Der er 3 sommerfugle der lever på, af og i brændenælder. Nældens takvinge, Dagpåfugleøje og Admiralen. Alle tre sommerfugle lever som larve på brændenælde. Deres mor har lagt en mængde knappenålshoved-små æg på undersiden af et blad. De små larver klækkes i sommervarmen og begynder straks at spise løs af bladet. Larverne er beskyttet med et lille spind, der som et fuglenet beskytter de små.

Behårede stive børster

Når larverne bliver lidt større, må de klare sig selv, når de kravler rundt på andre blade. Admiralens larver er dog inde i et spind hele tiden og er ikke så lette at opdage. Larverne er mørke eller sorte med et lille mønster, og de er behårede med stive børster, der næsten ligner pigge. Et hold larver kan sagtens ribbe adskillige brændenælde-stilke for blade. Nældens takvinge ligger mellem 50 og 100 æg i hver hob.

Vingerne slides op

Efter en larvetid på 3-4 uger, pakker de sig ind i et lille spind og larvehuden tørrer til en kokon. Inde i den sker den store forvandling på 2 uger, fra sort og lidt stikkende larve til den flotte sommerfugl. I løbet af et år er der en eller to generationer af sommerfugle. De gamle, voksne som har overlevet på et loft, i en hul træstamme e.lign. gennem vint­eren flyver ud i forårssolen og finder en partner til at sikre sommerens generation af sommerfugle. Forårs-generationen lever ikke mange måneder før vingerne er slidt op og som dårlig flyver bliver de fanget af f. eks. en fugl. Efterårs-generationen har mulighed for at overvintre og føre slægten videre næste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *